Академия Аскеер отличи като най-добро представление за тази година постановката на Народния

...
Академия Аскеер отличи като най-добро представление за тази година постановката на Народния
Коментари Харесай

6 награди „Аскеер“ за Народния театър, Васил Михайлов – с приз за цялостно творчество

Академия " Аскеер " отличи като  най-добро зрелище  за тази година постановката на Народния театър  " NеоДачници "  - по " Дачници " от Максим Горки, а  Голямата премия за повсеместен принос  към театралното изкуство беше присъдена на  Васил Михайлов, добавя news.bg.

Церемонията по връчване на наградите " Аскеер " се състоя довечера в спектакъл " Българска войска ".

Спектакълът " NеоДачници " завоюва още една премия - за режисурата на Иван Пантелеев.

В кръга на вниманието на академията попаднаха  100 представления , 58 от които са столични министър председатели, а 42 спектакъла са показани от театри от други градове. Ако се добави и категорията за модерна българска драматургия, оценените спектакли през годината са 118.

Журито дефинира носителите на  премиите в 12-те категории  с скрито гласоподаване.
През тази година те се присъждат за 28-и път.

За водеща женска роля беше отличена Мария Стефанова за ролята на А в " Три високи дами " от Едуард Олби в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Статуетката за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в постановката на Театър 199 " Чамкория ".

За поддържаща мъжка роля беше награден Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в " Зимата на нашето неодобрение " на Малък градски спектакъл " Зад канала ".

Приза за поддържаща женска роля завоюва Ана Пападопулу за ролята на Бърди в " Лисичета " от Лилиан Хелман - режисура на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Наградата за изгряваща звезда завоюва Веселин Петров за функциите на Труфалдино и Панталоне в " Кралят Елен " на спектакъл " Азарян ".

За модерна българска драматургия беше отличена пиесата " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова, режисура на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

" Аскеер " за сценография получи Марина Райчинова за " Франкенщайн " на спектакъл " София ".

Призът за костюмография е присъден на Нина Пашова за " Калигула " и " Три високи дами " на Народния спектакъл " Иван Вазов "

Наградата за театрална музика беше извоювана от Петър Дундаков за " Франкенщайн " на спектакъл " София ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР